Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty směs na zdravou výživu

3. 1. 2007

Ukázka jídelníčku

 

 

NEDĚLE

snídaně

2 dl vody se šťávou z půlky citronu a

Domácí müssli

A, B, AB

přesnídávka

2 broskve

0, A, B, AB

oběd

Kerblíková polévka

Steak z lososa s bazalkovou omáčkou

Opékané brambory

B, AB

svačina

Místecké rohlíčky s jablky

Káva bez kofeinu

0, A, B, AB

večeře

Krůtí toast

Zeleninový salát

B

 

Domácí müssli

  200 g ovesných vloček, 30 g rozinek, 30 g sušených švestek, 30 g pražených vlašských ořechů, půl lžičky ječného sladu (práškový).

Připravíme si porcelánovou misku, do které vložíme rozinky, nakrájené sušené švestky. Na pánvi

nasucho opražíme nasekané oříšky a vločky, přidáme ječný slad. Prohřejeme a vysypeme do připravené misky. Vše promícháme. Müssli můžete vylepšit karubovými pecičkami, doplnit sójovým jogurtem.

 

 

Ovocný talíř

  600 g doporučeného ovoce (jablka, hrušky, švestky, blumy, hroznové víno, broskve, meruňky, ananas a jiné).

Vybereme si vždy 3 - 4 druhy ovoce, které očistíme a nakrájíme na libovolné tvary. Podle potřeby zakapeme citrónem. Můžeme přidat jogurt a mleté pražené mandle.

 

 

Kaše z vloček

 400 g ječných vloček, 8 dl rýžového (dle krevní skupiny i sojového nebo pohankového mléka),med, sůl, skořice, máslo

Vločky vaříme v osolené vodě. Uvařené můžeme scedit, přidáme rýžové nebo jiné mléko a rozmíchané ve vodě. Nebo vločky necedíme a přímo do nich zamícháme sypké rýžové mléko. Prohřejeme, osladíme medem a můžeme podávat. Na talíři sypeme skořicí a poléváme rozpuštěným máslem.

 

 

Římský salát s krůtím masem a vajíčky

  Potřebujeme 2 hlávky salátu, lžíci olivového oleje,

lžíci citrónové šťávy, 2 natvrdo uvařená vejce nakrájená na 

čtvrtky, 4 plátky pečeného, na kostičky nakrájeného krůtího

masa, 4 lžíce strouhané mozzarelly.

Listy salátu můžeme nechat celé nebo natrhat, na ně rozprostřeme nudličky krůtího masa. Měsíčky natvrdo vařených vajíček klademe na maso. Vše zalijeme zálivkou a sypeme parmazánem.

Zálivka na salát s citrónem: 

1 dl panenského olivového oleje (extra virgin), šťáva ze 2 citrónů, půl lžičky hořčice (můžeme nahradit hořčičným kořením NAHRIN), půl lžičky soli, půl lžičky javorového sirupu(nebo medu). Vše důkladně vymícháme.

 

 

Krůtí toast

  300 g krůtího masa, 1 malá cibule, 50 g olivového oleje,

stroužky česneku, hořčičné koření „NAHRIN“, sůl, půl malého

pórku, 2 kapie, půl malé lžičky solamylu, 40 g strouhané 

mozzarelly, cereální toasty.

Na olivovém oleji orestujeme maso a jemně nakrájenou cibuli. Dochutíme solí, hořčičným kořením nahrin a přidáme česnek. Lehce zaprášíme půlkou lžičky solamylu, přidáme pórek a kapii. Důkladně podusíme a klademe na cereální toast. Zdobíme strouhaným sýrem a zelenou petrželí

 

 

Salát Bast 

 ledový salát, 1 větší mrkev, 50 g sterilovaného celeru, 1 kedluben, 100 g salátové okurky, 200 g krabích tyčinek, 100 g jogurtu, 50 g majonézy, šťáva z citrónu, bílý pepř 

nebo pepř citrónový, sůl, 10 cm bílé části pórku středně

velkého

Krabí tyčinky povaříme 2 minuty, vychladlé nakrájíme na menší kousky.

Zálivka: Jogurt a majonézu smícháme s pepřem, solí, nakrájeným pórkem a celerem a rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vložíme nakrájené krabí tyčinky, které lehce zamícháme. Na talíře navrstvíme listy ledového salátu, přelijeme druhou polovinou zálivky. Povrch přikryjeme jedním listem salátu. Po obvodu talíře klademe další druhy zeleniny a druhou polovinu zálivky s krabími tyčinkami.

 

 

 

Zeleninový bujón 

 8 hrnků vody, 1/8 hlávkového zelí, 1 velká mrkev, 1 kedlubna 

s malými listy, 1 petržel ( pastinák), 1 cibule, 2 snítky libečku,

1 stroužek česneku, 1 plátek řasy kombu, kousek celého

zázvoru, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžíce misa, 2 lžičky olivového

oleje, zelená nať ( petržel, pažitka, celer, řeřicha …).

Zeleninu vcelku, mořskou řasu a zázvor vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 45 minut. Po odstavení z ohně zeleninu a řasu vyjmeme a do vývaru přidáme miso rozmíchané v troše vývaru. Jemně nasekáme zelenou nať přidáme společně nejlépe s dýňovým olejem. Řasu nakrájíme a vrátíme do bujónu. Chceme–li polévku zahustit, uvaříme zvlášť některé z jemných nudliček například rýžové. Pokud vložíme do polévky i uvařenou zeleninu, vznikne zeleninová polévka bez zahuštění. Taky velmi dobrá. A nebo uvařenou zeleninu můžeme použít např. při přípravě zeleninových karbenátků a pomazánek.

 

 

 

 

 

Krůtí polévka s vaječnou sedlinou 

 Krůtí skelet nebo jiné maso, mrkev, cibule, sůl, libeček, 

celerová nať, 125 g mraženého hrášku.

Všechny suroviny, bez hrášku, vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem studené vody a dáme vařit. Uvaříme silný vývar. Scedíme přes hustý cedník. Dbáme, aby hotového vývaru zůstalo 1,2 litru. Dochutíme a nakonec vkládáme nasekané bylinky, rozmražený hrášek a vaječnou sedlinu.

Vaječná sedlina: 2 vejce, 1/8l mléka, sůl, mletý zázvor, strouhaný muškátový oříšek, 2 snítky tymiánu a petržele, lžička másla na vymazání. Vejce rozmícháme v mléce, ochutíme solí, zázvorem a muškátovým oříškem. Vymažeme formu, nalijeme směs a dáme pod pokličku asi na půl hodiny vařit do vodní lázně. Vychládlou sedlinu krájíme na malé kostičky.

 

 

Špenátová s brokolicí

 300 g špenátu, 200 g brokolice, 1 cibule, 1 stroužek česneku,

4 lžíce oleje, 3 lžíce rýžové mouky, zázvor, 3 lžičky vegety, kari koření, mletý kmín.

Na oleji zpěníme cibulku, osmahneme mouku, přidáme koření, zalijeme potřebným množstvím vody. Provaříme, přidáme rozmražený špenát, opět zavaříme. Následně vkládáme nadrobno krájenou brokolici vařenou v páře. Prohřejeme a dochutíme. Podáváme teplé.

 

Cuketová polévka

  2 středně velké cukety, 1 cibule, lžíce olivového oleje, sůl,

1/2 lžičky kari koření, 1/2 červené sladké papriky, 2 stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce rozetřeného čerstvého zázvoru.

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kari, zázvor, papriku, česnek a ještě chvíli opražíme. Přidáme cuketu nakrájenou na kostičky. Přilijeme 2dl vody a necháme dusit. Měkkou cuketu řádně rozmačkáme, přilijme asi litr vody, aby vznikla polévka. Provaříme a dochutíme.

 

 

 

Jehněčí kotlety plněné švestkami 

  600 g jehněčího masa, 16 švestek, sůl, chilli, 1dl červeného vína, 2 lžíce mouky, 4 lžíce olivového oleje (nebo másla), vývar z jehněčích kostí.

Jehněčí kotletky protkneme (prošpikujeme) švestkami, osolíme, opepříme, zprudka opečeme na oleji. Vložíme na osmaženou cibulku, zakapeme vývarem a podusíme. Před koncem úpravy lehce zaprášíme moukou a zalijeme 2dl vývaru. Povaříme a hustou šťávu rozředíme červeným vínem. Vhodnou přílohou brambory nebo špaldový knedlík.

 

 

 

Krůtí s mrkví a fazolovými lusky

 400 g krůtího masa na kostky, 1 střední cibule, stroužek česneku, 4 mrkve, 250 g zelených fazolek, trochu mouky z pšenice špaldy, 2 lžíce olivového oleje, lžička mletého kmínu, 1 dl červeného vína.

Kostky krůtího masa lehce obalíme ve špaldové mouce a dáme

na pánev osmažit ( v několika vrstvách). Pak maso okořeníme, přidáme česnek a chilli. Vše dobře promícháme, přidáme víno, vývar nebo vodu a necháme pod pokličkou asi hodinu a půl dusit (případně podléváme vodou). Mezitím na druhé pánvi podusíme nakrájenou cibuli, mrkev a zelené fazolky. Přidáme k masu, prohřejeme a dochutíme. Podáváme s chlebem.

 

 

Krůtí medailónky na hořčičném koření

 400 g krůtího masa, 2 lžíce olivového oleje, hořčičné koření Nahrin, sůl, sojová omáčka.

Krůtí medailónky naklepeme, osolíme a okořeníme hořčičným kořením Nahrin. Opečeme na olivovém oleji. Šťávu z masa zahustíme lžičkou špaldové mouky, orestujeme, přilijeme 5 cl vody a provaříme. Dochutíme sojovou omáčkou a kořením.

 

Cuketové karbanátky s krůtím masem 

 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g krůtího mletého masa,

vejce, sůl, chilli, kmín, 2 velké cukety, 2 snítky tymiánu,

1 červená chilli paprička, 5 lžic olivového oleje.

Cukety podélně nakrájíme na tenké plátky a dáme do vřící vody, blanžírujeme (spaříme), scedíme a necháme vychladit. Maso smícháme s česnekem, cibulí, kmínem, solí, chilli a vejcem, tvoříme malé karbanátky, které balíme do cuketových plátků a spichujeme párátkem. Karbenátky potřeme ochuceným olejem s chilli papričkou a tymiánem, zabalíme do alobalu. V troubě pečeme 10 minut. Během pečení otáčíme.

 

 

 

Rybí filé se zeleninou

 400g rybího filé, 2 větší mrkve, petržele, celeru, pórek, hrášek, sůl, kmín, koření na ryby Nahri, máslo

Rybí filé okořeníme, podle potřeby osolíme, necháme odležet. Mezi tím si připravíme zeleninu. Očištěnou zeleninu nakrájíme na proužky nebo použijeme „V“ krouhač ( nikdy obyčejné struhadlo). Na másle zeleninu orestujeme, přidáme pórek, a hrášek. Takto připravenou zeleninou vyložíme na dno pekáče, na ní klademe okořeněné filé, podlijeme asi 1dl vody a vložíme do trouby. Dusíme do měkka.

 

 

Steak z lososa s bazalkovou omáčkou

 400-600 g lososa, 150 g másla, lžička špaldové mouky, 2 lžíce bazalky, 1 cibule, 2 dl bílého vína, kořenící směs na ryby, sůl, citrón

Porce lososa osolíme a okořeníme rybím kořením, pokapeme citrónovou šťávou. Necháme půl hodiny odležet v chladu. Porce na polovině másla velmi pomalu opečeme. Jemně krájenou cibuli zpěníme na druhé polovině másla, přidáme mouku, zalijeme vínem, rozšleháme a necháme provařit. Přidáme nasekanou bazalku, dochutíme solí a citrónovou šťávou.

 

 

Cuketové nebo kedlubnové zelí

 500 g cukety neb kedlubny, 2 lžíce olivového oleje,

1 lžíce špaldové mouky, sůl, citron ( ocet), cukr, kmín. 

Kedlubny nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky. Podusíme se solí a kmínem. Z tuku a mouky připravíme jíšku, zalijeme vodou

a provaříme. Přidáme k měkkým kedlubnám, zavaříme a dochutíme. Podáváme jako přílohu.

 

Karbanátky z jáhel a mrkve 

 250 g jáhel, 150 g mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 50 g 

mozzarelly, 50-100 g semínek nebo oříšků.

Jáhly uvaříme, vložíme do porcelánové mísy a necháme vychladit. Přidáme nastrouhanou mrkev a mozzarellu, drcená semínka a olej. Všechny přísady smícháme a vlhkýma rukama tvoříme karbanátky. Pečeme nasucho v troubě, až trochu zpevní.

 

 

Zeleninové rizoto

 Rýže natural 360 g, sůl, grilovací koření, 1 malá cibule,

1 mrkev, 50 g hrášku, 50 g brokolice, 40 g olivový olej, máslo,

sójová omáčka, 120 g sýr eidam.

Rýži dusíme v poměru 1: 2 vody, lžíci oleje, sůl. Cibuli nakrájíme na půl kolečka a podusíme na másle, přidáme zeleninu, okořeníme, dochutíme sójovou omáčkou a dodusíme. Měkkou zeleninu přidáme k udušené rýži, podle potřeby dosolíme. Na talíři sypeme strouhaným sýrem.

 

 

 

Salát z fazolových lusků

 0,5 kg fazolových lusků, šťáva z 1 citronu, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 čajové lžičky soli

Očištěné fazolky nakrájíme na kously asi 5 cm. Uvaříme v dostatečném množství vody. Měkké necháme okapat. Vložíme do hlubší salátové mísy. Ochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, česnekem a solí.

 

 

Červená řepa jinak

 3 větší bulvy řepy, sůl, olivový olej, vinný ocet, cukr, omáčka vinaigrette balzamico „Carapelli“.

Červenou řepu uvaříme ve slupce v osolené vodě. Vychladlou loupeme, nastrouháme na „V“ krouhači na tenké kolečka nebo na nudličky. 

Připravíme si zálivku: olej, vinný ocet, lehce zakápneme omáčkou vinaigrette balzamico, sůl, popřípadě cukr.

Promícháme, až se vše spojí v emulzi. Vlijeme na nastrouhanou řepu, promícháme a necháme 2 hodiny odležet. 

 

 

 

Rýžové placičky 

  400 g uvařené rýže, 2-3 vejce, lžička ječného sladu,

4 lžíce špaldové mouky, podle potřeby mléko, špetka solí,

olej na smažení, marmeláda, ovoce.

Rýži, vejce, mouku a slad dobře promícháme. Z hotové hmoty tvoříme lžíci malé lívanečky a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova (můžeme péci nasucho bez tuku). Hotové placičky potřeme marmeládou a zdobíme sezónním ovocem. Placičky můžeme jen tak posypat skořicovým cukrem.

 

 

Kaše z jáhel 

  1 sklenice přebraných umytých jáhel, 2 sklenice vody nebo sójového mléka, ˝ čajové lžičky skořice, 1 polévková lžíce medu, 2 polévkové lžíce másla. Je možno obohatit rozinkami, sekanými ořechy nebo datlemi

Jáhly uvedeme do varu a vaříme 15 minut přikryté pokličkou, až změknou. Uvařené jáhly rozmixujeme se sójovým mlékem nebo vodou. Na talíři kaši sypeme mletou skořicí, sladíme medem a přeléváme rozpuštěným máslem.

 

 

Rýžový ovocný salát 

  400 g uvařené rýže, 300 g čerstvého ovoce dle doporučených druhů, 200 – 250 g netučného živého bílého jogurtu, 1 lžička lněného oleje, 50 g strouhaných lískových oříšků, 2dl šťávy z ovoce

Do sypké vychlazené rýže zamícháme olej a na kousky nakrájené ovoce. Přelijeme šťávou a zamícháme. Podáváme zdobené jogurtovou čepičkou sypanou oříšky. 

 

 

Pestrá vitamínová mísa 

  80 g neloupaných mandlí, 300 g švestek, 3 jablka, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce cukru, 2 lžíce medu

Polovinu jablíček nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladit. Druhou polovinu nakrájíme na plátky, opět zakápneme citronem. Švestky nakrájíme na proužky, těsně před podáváním přidáme k strouhaným jablkům, sypeme sekanými mandlemi, ozdobíme krájenými jablky a pokapeme medem. 

 

 

 

Brambory

 Vaříme s kmínem. Při podávání vždy sypeme zelenou petrželí, pažitkou. Velmi dobře chutnají s nasekaným čerstvým koprem. Vyzkoušejte.

 

Špalda

 Celá zrna špaldy namáčíme přes noc, aby nasála vodu. Pak vaříme ve větším množství vody až zrna rozpukají. Můžeme také smíchat s rýži a podávat jako přílohu.

 

Rýže natural

 Neloupaná, pololoupaná - příprava 50 minut

1 díl rýže, 2 – 2,5 dílů vody, špetka soli.

 

Oves (eurorýže) 

 Příprava 90 minut 

1 díl ovsa, 2,5 dílů vody, sůl

Oves důkladně propereme, zalijeme vodou a necháme namáčet alespoň 3 hodiny. Poté ho uvedeme do varu, sebereme pěnu, osolíme a uzavřeme tlakový hrnec. Ztlumíme oheň a vaříme.

 

Jáhly

 Příprava 10-15 minut 

1 díl jáhel, 1 díl vody, mořská sůl.

 

 

Špaldové knedlíky přílohové

 12 g droždí (1/3 kostky), 1 l mléka (nebo rýžového mléka), 

600 g špaldové mouky, 1 vejce, lžička másla, sůl, cukr

Připravíme si kvásek z vlažného mléka, kvasnic a malého množství cukru. Mouku smícháme se solí, přidáme rozpuštěné máslo, rozmíchané vejce v mléce a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta tvarujeme knedlíky (2 kusy na porci). Opět necháme kynout a pak vaříme 10-12 minut. Během vaření knedlíky obracíme.

 

 

 

Špaldové máslové noky

  6 dl mléka (nebo rýžového mléka), 40 g másla, sůl, 250 g špaldové mouky hrubé, muškátový květ, 2 vajíčka.

Mléko uvedeme do varu, přidáme máslo, sůl a za stálého mícháni sypeme mouku. Metličku vyměníme za vařečku a husté těsto mícháme, až se přestane lepit na stěny nádoby, potom je necháme za občasného promíchávání vychladit. Zchladlé těsto okořeníme muškátovým květem, postupně zamícháváme vajíčka. Z vymíchaného těsta vykrajujeme lžící noky a necháme zavařit 3-5 minut. Uvařené ponoříme do studené vody a vyjmeme.

 

 

Místecké rohlíčky s jablky 

  500 g špaldové mouky, 250g másla, 1-2 žloutky, špetka soli, 30g droždí, 2dl mléka. Nádivka: asi 1kg jablek, 70g rozinek, 50g sekaných vlašských ořechů, 2lžíce cukru, vanilkový cukr, citrónová kůra, mletá skořice.

Oloupaná jablka zbavená jadérek nastrouháme, ochutíme, přidáme ořechy, rozinky. Z poloviny vlažného mléka a kvasnic připravíme kvásek. V míse smícháme mouku se solí. Přidáme kvásek, mléko s rozmíchanými žloutky a půlkou rozpuštěného másla. Dobře propracujeme. Bez kynutí rozdělíme těsto na 5 dílů. Každý díl rozválíme na kulatou placku, kterou rozkrojíme na 8 dílů. Vzniklé trojúhelníčky plníme jablky a smotáme do tvaru rohlíčků. Opět bez kynutí dáme péci do trouby při 170°C. Upečené rohlíčky potřeme zbylým máslem, aby se zjemnily. Před podáváním lehce pocukrujeme. 

 

 

Špaldový koláč se semínky

  2 hrnky špaldové mouky hrubé, hrnku cukru krupice,

2 vajíčka, 2 dl mléka, hrnku oleje (není nutný), oříšky, sezamové semínko, (mandle, rozinky, sušené ovoce, skořice, kakao) 2 strouhaná jablka, prášek do pečiva, trochu soliojky

Všechny suroviny vložíme do misky, zamícháme. Na vymazaný

a vysypaný plech nalijeme těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Povrch koláče bez tuku bude jemně popraskaný a suchý.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA