Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vegatariánské recepty

10. 1. 2007

 

Vegatariánské recepty

Bramborové nočky se sýrovou omáčkou
1550 kJ, B (bílkoviny) 9 g, T (tuky) 13 g, S (sacharidy) 35&nbspg, Ch (cholesterol) 85 g
B 29 %, T 35 %, S 36 %

Brambory 70 g (230 kJ)
mouka krupice 20 g (300 kJ),
vejce 1/5 ks (70 kJ),
bílí jogurt 100 g (310 kJ),
niva 35 g (540 kJ),
zelená petrželka,
salátová okurka 150 g (100 kJ),
sůl, ocet,
nekalorické sladidlo,
na špičku nože kypřící prášek

Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a&nbspnastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme mouku, vejce, prášek do pečiva a&nbspzpracujeme těsto. Z&nbsptěsta utvoříme válečky, nakrájíme na cca třícentimetrové kousky, vidličkou každý váleček mírně přimáčkneme a uvaříme ve vroucí vodě jako knedlíky. Hotové nočky scedíme a uchováme v teple. Plísňový sýr nastrouháme, zamícháme do jogurtu a elektrickým šlehačem nebo metličkou vyšleháme do krému. Nočky servírujeme přelité sýrovou omáčkou a ozdobíme sekanou petrželkou, doplníme okurkovým salátem se sladkokyselou zálivkou.



Bramborové nočky se sýrovou omáčkou



 

Zapečené brambory s jarní cibulkou, salát s ředkvičkami


1500 kJ, B 24 g, T 13 g, S 35 g, Ch 212 g
B 28 %, T 32 % S 40 %

Vařené brambory 120 g (400 kJ),
tuk na vymazání formy  (160kJ),
majoránka
cibulková nať
sekaná petrželka
česnek 2 stroužky (40 kJ),
šmakoun případně bílky 70 g (150 kJ),
vejce 1 ks (170 kJ),
tvrdý sýr 30 % t.v.s 30 g (310 kJ),
salát endivie 100 g (50 kJ),
ředkvičky 50 g (40 kJ),
hořčice 10 g (50 kJ),
sůl, římský kmín,
mletý pepř, ocet,
nekalorické sladidlo

Zeleninu omyjeme a očistíme. Brambory nakrájíme na plátky, dáme do tukem vymazané zapékací formy, posypeme na kroužky pokrájenou cibulkovou natí, drceným česnekem, majoránkou, sekanou petrželovou natí, obložíme šmakounem (nebo bílky) pokrájeným na tenké plátky, ochutíme solí, kmínem, pepřem a dáme péct do trouby. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, dvě lžíce vody, rozšleháme, přelijeme přes brambory a necháme zapéct do zlatova. Salát natrháme na kousky, naservírujeme na misku, doplníme ředkvičkami nakrájenými na plátky a přelijeme zálivkou ušlehanou ze soli, octa, hořčice a sladidla.


 

 


Polévka z červené čočky


 100 g červené čočky,
1,5 l vody,
50 g rostlinného tuku,
5 stroužků česneku,
sůl,
1 lžička kurkumy,
1 lžička garam masaly,
1 lžička sladké papriky,
špetka pepře,
100 g rajčat,
lístky čerstvého koriandru

Čočku uvaříme v troše vody do měkka a rozšleháme, dolijeme vodou a dále vaříme. V rozehřátém másle osmahneme česnek, přidáme kurkumu, sladkou papriku, pepř, garam masalu, nakrájená rajčata a lístky koriandru. Vše promícháme, vlijeme do polévky, osolíme a ještě chvíli povaříme.

Bramborové placky se zelím

  500 g uvařených brambor,
3-4 lžíce hrubé mouky,
cibule,
sůl,
200 g vařeného zelí,
50 g oleje

Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, nakrájenou cibuli, sůl a zpracujeme těsto. Rozkrojíme ho na několik větších kousků, které rozválíme na tenké placky. Placky smažíme na rozpáleném oleji, usmažené naplníme uvařeným zelím, přehneme a podáváme.

Knedlíky z cukety


250 g cukety,
250 g hrubé mouky,
5 rohlíků,
2 lžička škrobové moučky,
sůl

Cuketu nastrouháme na hrubo, osolíme, smícháme s moukou a škrobem, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme knedlíky, které vaříme v osolené vodě 20 minut. V polovině doby varu knedlíky obrátíme. Uvařené knedlíky nakrájíme na plátky. Hodí se k dušené zelenině, můžeme je posypat osmaženou cibulí, sýrem nebo se zelím.

Křenová omáčka


50 g rostlinného tuku,
75 g hladké mouky,
1/2 l zeleninového vývaru,
1/4 l smetany ke šlehání,
cukr, sůl, ocet, křen

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou. Během varu přidáme část jemně nastrouhaného křenu a sůl. Uvařenou omáčku doplníme křenem, dochutíme solí a okyselíme octem.

Zeleninová omáčka na nudle s cizrnou


1 ks cibule,
50 g mrkve,
50 g hrášku,
1,5 l zeleninového vývaru,
pórek,
100 g vařené rozmixované cizrny,
jablečný ocet, sůl

Jemné orestujeme cibulku, mrkev a hrášek a s vývarem a solí dusíme. Když je zelenina měkká, přidáme najemno nakrájený pórek. Nakonec přidáme cizrnu a ochutíme.

Barevný zeleninový salát


500 g rajčat,
200 g žlutých paprik,
100 g salátové okurky,
150 g bílého jogurtu,
bylinková sůl,
citrónová šťáva

Nakrájenou zeleninu přelijeme jogurtem, který jsme ochutili bylinkovou solí a citrónovou šťávou.

Okurkový salát s mátou


300 g okurek,
2 stroužky česneku,
300 g jogurtu,
1 lžička mletého fenyklu,
2 lžíce octa,
20 g oleje,
1 lžička nasekané máty,
sůl

Okurky nakrájíme na kostky, osolíme a necháme odpočinout. V míse mícháme utřený česnek, jogurt, ocet, olej a fenykl. Okurky opláchneme studenou vodou, osušíme, přidáme ke směsi a promícháme. Sypeme nasekanou mátou.



 
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA