Cizrnová pomazánka (humus) s olivovým chlebem - 4 - 6 porcí
Cizrnová pomazánka (humus) s olivovým chlebem - 4 - 6 porcí
150 g suché cizrny
1 dcl studeného vývaru z cizrny
4 stroužky česneku
0,5 dcl olivového oleje
1 citron
sůl
římský kmín drcený
100 g sezamové pasty tahini
1.
cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe
přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu
mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme
a necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar
2. uvařenou
cizrnu rozmixujeme v kuchyňském skutru společně s česnekem, citronem,
vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu
3. na
úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini - tato přísada pokrm
zvláční, spojí a dochutí. Tahini používejte až na úplný konec pokud
byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pasty
4. hotovou pastu podávanou v miskách či namazanou na chlebech jemně zakápneme olivovým olejem
olivový chléb
1 ks droždí (42 g)
1 pol. lžíce krystalového cukru
2 dcl vlažné vody
500 g hladké mouky 00
1 dcl olivového oleje
200 g zelených a černých oliv (kdo chce, může i více)
sůl
pepř
bylinky podle vaší chuti (bazalka, oregano, majoránka apod.)
1.
připravíme si kvásek - z droždí a cukru rozetřeme pastu, kterou
zalijeme vlažnou vodou, přisypeme mouku a všechny ostatní ingredience
olivový olej, sůl, pepř, celé olivy, popřípadě bylinky. Důkladně
promísíme a necháme 10 20 minut kynout
2. vypracujeme bochník,
který dáme na vymazaný plech péci na cca 30 45 minut do vyhřáté trouby
na 180°C (délka pečení záleží na typu trouby). Propečení těsta
kontrolujeme klasicky zapíchnutím špejle do středu bochníku když se na
špejli nic nelepí, je hotovo. Chléb necháme vychladnout a teprve potom
krájíme