Pohanková pomazánka
Pohanková pomazánka
Obilnina oblíbená ve staročeské kuchyni se znovu dostává na výsluní. Ve této pomazánce vyniknou její přednosti: šťavnatost a lehce oříšková chuť.
Ingredience:
- 100–150 g pohanky
- 4 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- 1 rajče, nakrájené na tenké plátky
- 2 sterilované okurky, jemně nasekané
- 4–5 lžic olivového oleje
- sůl a pepř
Příprava jídla:
1. Pohanku spařte vroucí vodou a nechte dvacet minut bobtnat. Pak slijte vodu a pohanku vložte do mixéru spolu s česnekem a cibulí. Zapněte mixér a tunýlkem ve víku přidávejte olivový olej, aby směs získala hladkou, jemnou konzistenci. Přidejte okurky.Tipy Apetitu:
■ Pokud pořádáte party často, vybavte se šikovnými drobnostmi, jako jsou vykrajovátka a tvořítka. S jejich pomocí může získat netušený rozměr (a tvar) i obyčejný krajíc chleba!
■ Je praktické připravit takové pohoštění, které chutná stejně dobře při pokojové teplotě i vychlazené.
■ Jistě, zkoušejte nové kombinace chutí a konzistencí, ale nepřehánějte to – stejně jako s kořeněním. Sofistikované chutě potřebují k tomu, aby patřičně vynikly, přece jen trochu větší prostor, než je jednohubka.
Doba přípravy: 10
Namáčení pohanky: 20 minut
Počet porcí: 6
Komentáře
Přehled komentářů
Použité suroviny:
100 g taveného sýra | 100 g nivy | 5 lžic kysané smetany | 4 stroužky česneku | sůl | 1 lžička sladké mleté papriky
Postup:
Smetanu s taveným sýrem, solí a paprikou utřeme dohladka. Přidáme utřený česnek a nastrouhanou nivu, promícháme a necháme do druhého dne v chladničce rozležet.
Moc se mi to nezdá, ale nic jinýho jsem nenašla
Šanovská pomazánka
(Alena Zinková, 12. 8. 2007 0:53)Nemohu najít recept na výrobu šanovské pomazánky. Prosím, pomozte. Děkuji.
šanovská
(chytrák, 3. 11. 2009 11:40)