Natural rýže
Natural rýže je přírodní, nebroušená a neleštěná rýže. Neboť k pěstování rýže je optimální vlhké a teplé klima, leží největší plochy na pěstování v Asii.
Rýže Natural obsahuje mnoho důležitých látek, především vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitamíny, především vitamín B. 300 g přírodní rýže pokryje 18 % denní potřeby proteinů. Také je velmi bohatá na kalium, které reguluje v těle obsah vody. Tento druh rýže je vhodný především do rizota, plévek a sladkých pokrmů.
Základní příprava rýže Natural
Rýži opláchněte pod tekoucí vodou. Vařte v mléce nebo ve vodě pod pokličkou 30 – 45 minut. Můžete přidat malou lžičku oleje. Poměr rýže a tekutiny je 1:2. Mléko je možné nahradit obilným mlékem.
Barevný rýžový salát
4 porce
250 g kulatozrnné rýže Natural, 1 čajová lžička mořské soli, 150 g čerstvých žampiónů, 4 rajčata, 1 jablko, 150 g sýru, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce jablečného octu, bylinná sůl, pepř, špetka cukru, čerstvé bylinky (pažitka, bazalka, petrželka), olivy.
Rýži uvařte v dvojnásobném množství vody a přidejte mořskou sůl. 30 minut vařte a dalších 10 minut nechejte uležet. Čerstvé žampióny a rajčata nakrájejte na kolečka, jablko a sýr na kostičky. Z oleje, jablečného octa, bylinné soli, pepře, špetky cukru a bylinek připravte omáčku. Jakmile je rýže uvařená, přimíchejte k ní omáčku. Připravenou zeleninu, jablko a sýr přidejte a opatrně promíchejte. Salát přikryjte a nechejte odležet.
Čínská polévka k snídani
5 porcí
250 g rýže Natural, 1 l zeleninového vývaru, 1 l vody, špetka muškátového oříšku, 1 čajová lžička mořské soli, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 mrkev, 3 jarní cibulky
Rýži přiveďte s vodou a zeleninovým vývarem k varu. Přidejte muškátový oříšek a při nízké teplotě vařte 1 ½ hodiny. Mezitím občasně promíchejte. V poslední půl hodině přimíchejte na proužky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Nakonec ochuťte solí a sójovou omáčkou.
Kapustový rošt
4 porce
200 g kulatozrnné rýže Natural, 600 – 700 g kapusty, 100 g másla, 12 šalvějových lístků, 1 čajová lžička bylinné soli, muškát, bílý pepř, 500 g žampiónů, 100 g smetany, 100 g nastrouhaného ementálu
Rýži uvařte v dvojnásobném množství vody, 30 minut vařte a po té nechejte 10 minut uležet. Z kapusty oddělejte vnější listy a odstraňte košťál. Kapustu nakrájejte na osminy a umyjte pod tekoucí vodou. Osminy potom rozřežte na široké proužky. Nechejte rozpustit ve velkém hrnci 75 g másla a přidejte 10 lístků šalvěje a kapustu. Přidejte 75 ml vody a 10 – 15 minut nechejte dusit. V pánvi rozpusťte 25 g másla a opečte rýži s bylinnou solí. Vymažte formu, dejte do ní rýži, proužky kapusty a okořeňte bylinnou solí, muškátem a bílým pepřem. Žampióny poduste na másle a dejte na zeleninu. Zapečte při 200°C a servírujte posypané nakrájenými lístky šalvěje.
Rýžové placičky s červenou řepou-zeleninou
4 porce
1 velká červená řepa, 160 g kulatozrnná rýže Natural, 80 g tvarohu, ½ polévkové lžíce olivového oleje, 200 ml piva, 160 g sýr, 50 g oliv bez pecky, 3 polévkové lžíce sezamu, ¼ čajové lžičky mořské soli, ½ čajové lžičky koriandru, ½ čajové lžičky papriky sladké, máslo
Omáčka: 150 g zakysané smetany, 3 polévkové lžíce sladké smetany, ½ čajové lžičky kopru, ¼ čajové lžičky mořské soli, 1 polévková lžíce sezamového oleje
Neloupanou červenou řepu přiveďte k varu a 20 – 30 minut nechejte vařit. Smíchejte rýži, tvaroh, olivový olej a pivo a nechejte 30 minut ležet. Olivy rozpulte a dohromady se sýrem a sezamem přidejte k odležené směsi s rýží. Okořeňte mořskou solí, koriandrem a paprikou. Rozpusťte na pánvi máslo a pomocí polévkové lžíce tvořte placičky a smažte. Pod pokličkou opečte rýžové placky na jedné straně dozlatova. Opatrně otočte a bez pokličky opečte na druhé straně (každá strana trvá asi 6 – 8 minut). Případně ještě přidejte trochu másla.
Zároveň se smažením ochlaďte řepu ve studené vodě a oloupejte. Nakrájejte na proužky. Zakysanou smetanu smíchejte se smetanou, koprem, mořskou solí a sezamovým olejem. Rýžové placky servírujte s proužky červené řepy a smetanovou omáčkou.