NEŽ ZAČNEME VAŘIT...
NEŽ ZAČNEME VAŘIT.
Co je tofu?
Tofu je vysoce hodnotná potravina, bohatá na
bílkoviny, rostlinný tuk, minerální látky a některé vitamíny.
100 g tofu obsahuje: bílkoviny rostlinného původu 14-16 g,
rostlinné tuky 10-15 g, sacharidy cca 5 g, NEOBSAHUJE CHOLESTEROL!!! Obsahuje
vhodný poměr nenasycených a nasycených mastných kyselin (P/S faktor sójového
oleje = 4).
Z minerálních látek obsahuje: vápník, hořčík, fosfor, železo,
sodík a další.
Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E.
Tofu se vyrábí ze sójového mléka srážením a oddělením bílkovinné
hmoty od syrovátky lehkým vylisováním přes plachetku (podobně jako tvaroh z kravského
mléka). Ke srážení se používají různé prostředky, v domácnosti např. citrónová
šťáva nebo sádra, při průmyslovém zpracování sóji pak chlorid hořečnatý, dále
extrakt z mořské soli (např. Nigari) a další přípravky. Příprava tofu v domácnosti
je poměrně časově náročnou záležitostí. V současné době je však již u nás
dostatek výrobců tofu, a tak kupujeme raději kvalitní hotové tofu.
Vakuově balené kousky po cca 200 g mají navíc vyšší skladovací lhůty (21 až 30
dnů) a kvalita a obsah živin je u jednotlivých výrobců více méně konstantní. Po
otevření obalu je nutno tofu zpracovat i při uložení v chladu (do 10°C) do 24 hodin.
Kuchyňská úprava tofu
Tofu můžeme konzumovat bez předchozí úpravy
stejně tak jako tvaroh z kravského mléka. Stačí nakrájet na plátky, vkusně rozložit
na mísu, lehce osolit a posypat např. mletou červenou paprikou, kmínem, pepřem,
sekanou petrželovou natí nebo řeřichou nebo potřít česnekem a pěkně obložit
jakoukoliv čerstvou zeleninou nebo v zimě kvašenou zeleninou (pickles).
V poslední době se u nás prodává i tofu ochucené, např. bylinkami. Čerstvým tofu
můžeme proklást i rostlinným máslem namazané chleby nebo si vzít celozrnnou bagetu
obloženou tofu a čerstvou zeleninou s sebou do zaměstnání nebo na výlet.
Protože je však tofu vysoce hodnotná potravina, o které můžeme bez rozpaků tvrdit,
že svými výživovými hodnotami směle konkuruje masu a navíc neobsahuje zrádný
cholesterol, zaslouží si v naší kuchyni opravdovou pozornost. Z tofu proto připravujeme
jídla studené a teplé kuchyně a chutné sladké pokrmy a deserty.
Ve všech kuchařských knihách, které jsou nebo byly u nás k dostání, se setkáváme
s recepty, které kromě tofu obsahují i živočišné bílkoviny a tuky (maso, vejce,
tvarohy, sýry z kravského mléka, šlehačku, máslo). Autoři kuchařek jakoby se chtěli
zavděčit 'zaběhaným' chutím našich strávníků, a přitom ochuzují tofu o to
nejcennější, co má, t.j. že je bez cholesterolu. Následující
recepty naproti tomu jsou (až na několik málo výjimek) zcela bez živočišných tuků
a bílkovin. Tím zvláště vycházíme vstříc všem, co chtějí předejít cévním
chorobám, vysokému krevnímu tlaku, rakovině tlustého střeva a prsu, cukrovce,
chudokrevnosti a řadě dalších problémů.