Recepty s Tofu.
Recepty, není-li zvlášť uvedeno, jsou pro 4 osoby!!!
* Majonéza z tofu
200 g tofu, 50 ml sójového mléka nebo vody, 50 g sójového
(nebo slunečnicového) oleje, ocet, sůl.
Do nožového mixéru dáme sójové mléko, olej a špetku soli, spustíme mixér na
plné obrátky a po kouscích vzhazujeme tofu. Dokonale promixujeme a dochutíme solí a
octem.
* Kaše ze sójové mouky
100 g plnotučné sójové mouky hladké, 300 ml studené
pitné vody.
V kastrolu rozmícháme ve vodě sójovou mouku a necháme asi 10 minut bobtnat. Pak
přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme 10 minut. Na vypnutém vařiči přikryjeme
izolační utěrkou a necháme ještě 20 minut dojít. Ještě vlažnou kaši dobře rozšleháme.
Používáme k zahušťování a nastavování pokrmů a těst jak ve studené, tak i v
teplé kuchyni. Hotovou kaši uložíme v chladničce, kde v nerezové nebo skleněné nádobě
vydrží nejméně 2 dny.
* Ořechová pomazánka z tofu
100 g tofu, 100 g sójové kaše, 1 lžíce sójového
oleje, 60 g jader vlašských ořechů. Slaná pomazánka: 1 stroužek česneku, sůl.
Sójovou kaši s olejem a
kousky tofu rozmixujeme do hladka. Hladký krém přeneseme do mísy, kterou jsme vytřeli
česnekem a vmícháme mleté ořechy a dochutíme solí. Pomazánka má jen lehkou česnekovou
příchuť. Mažeme ji na bílou veku a zdobíme naťovými zeleninami. Ozdobnou stříkací
trubičkou můžeme na plátcích z rohlíků vykouzlit pěkné jednohubky, které zdobíme
různobarevnou zeleninou.
* Pomazánka z tofu a syrové zeleniny
100 g tofu, 100 g majonézy z tofu, 150 g jemně strouhané
zeleniny, sůl, citrónová šťáva.
Tofu nastrouháme na jemném struhadle a dobře promícháme s jemně strouhanou
zeleninou a majonézou. Dochutíme citrónovou šťávou a případně přisolíme.
Doporučená syrová zelenina: mrkev, kedlubna, ředkvička, černá ředkev a jiné
druhy ředkví, bílé i červené zelí, červená řepa (přidáme trochu křenu),
celer, pastinák, černý kořen, tykve a cukety (přidáme sekaný kopr), salátová
okurka, zeleninová paprika.
* Žampiónová pomazánka s tofu
100 g tofu, 200 g čerstvých žampiónů, 1 malá
cibule, 30 g sójového oleje, 20 g sójové mouky hladké, sůl.
Na oleji osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme očištěné nakrájené žampióny
a krátce podusíme. Přidáme na hrubo nastrouhané tofu, krátce orestujeme a zahustíme
sójovou moukou, kterou jsme předem namočili v několika lžících vody. Dochutíme solí.
Žampiónovou pomazánku podáváme s tmavým chlebem.
* Paprikový salát s tofu
100 g tofu, 200 g majonézy z tofu, 100 g vařené rýže
Natural, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 malý pórek, 100 g
salátové okurky nebo cukety.
Zeleninu a tofu nakrájíme na drobné pravidelné kostičky 5x5 mm, přidáme rýži
a spojíme dobře ochucenou majonézou z tofu. Salát je pěkně barevný a velmi chutný.
* Italský tofu salát s bazalkou
200 g makarónů nebo kolínek, 100 g tofu, 100 g majonézy
z tofu, 1 lžička sušené bazalky, 2 lžíce pravé sójové omáčky, 2 lžíce slunečnicového
oleje.
Makaróny nebo kolínka uvaříme do měkka a prolijeme studenou vodou. Tofu nakrájíme
na malé kostičky a promícháme s těstovinou. Sušenou bazalku zvlhčíme lžicí vody.
Po chvíli přidáme sójovou omáčku, olej vmícháme do majonézy. Tofu a makaróny okořeněnou
majonézou spojíme. Zdobíme hlávkovým salátem, rajčaty, čerstvými okurkami,
paprikou apod. V zimě můžeme tento salát podávat i jako teplý pokrm.
* Bio salát s tofu
150 g tofu, 1 balíček zmrazené zeleniny s kukuřicí
(350 g), 100 g tofu majonézy nebo 100 g sójového jogurtu bez příchuti, šťáva z 1/2
citrónu, 1/2 lžičky sekaného estragonu, sůl.
Zeleninu uvaříme v páře nebo v malém množství vody. Tofu nakrájíme na malé
stejnoměrné kostičky a promícháme s vlažnou zeleninou. Z tofu majonézy nebo
jogurtu, citrónové šťávy, estragonu a soli si připravíme zálivku, kterou spojíme
s prochladlou směsí a dáme na 1/2 hodiny zaležet. Zdobíme kousky kadeřávku nebo
kadeřavé petrželové nati.
* Vločková polévka s tofu
50 g tofu, 50 g obilných vloček, 1 cibule, 100 g kořenové
zeleniny, 1 stroužek česneku, 30 g sójového oleje, 1/2 lžičky majoránky, sůl.
Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci osmažíme lehce na
1 lžíci oleje, přidáme obilné vločky (ovesné, ječné, žitné nebo jejich směs) a
zalijeme 1,5 l pitné vody. Vaříme na velmi mírném ohni 20 minut. Zatím na zbývajícím
oleji osmažíme do sklovita jemně nakrájenou cibuli, přidáme tofu nastrouhané na
hrubém struhadle a společně za stálého obracení osmažíme. Do polévky k zelenině
přidáme prolisovaný česnek, majoránku a nakonec osmažené tofu s cibulí. Ochutíme
solí. Necháme asi 10 minut na plotýnce táhnout a pak podáváme.
* Polévka ze zbytků celozrnného chleba s tofu
100 g tofu, 200-300 g chlebových zbytků, muškátový oříšek,
1 lžíce sekané celerové nebo petrželové nati, 1,5-2 l pitné vody, 20 g za studena
lisovaného slunečnicového oleje.
Zbytky chleba rozlámeme na kousky, vodu přivedeme k varu, vložíme chléb a necháme
dobře rozvařit na hustší krém. Nakonec do polévky rozdrobíme tofu, ochutíme naťovou
zeleninou a muškátem a zakapeme olejem. Solit již nemusíme, chléb obsahuje dostatek
soli. Polévka je velmi vydatná.
* Řízek z tofu v těstíčku
400 g tofu, 50 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g sójové
mouky hladké, 3 lžíce sójové omáčky, sůl, olej na smažení.
Tofu nakrájíme na velké plátky o tloušťce 1,5 cm. Zakapeme sójovou omáčkou a
necháme v chladničce 1/2 hodiny zaležet. Z pšeničné a sójové mouky a vody si připravíme
hladké těstíčko, které necháme chvíli stát. Tofu řízky obalíme v mouce, pak ze
všech stran smočíme v těstíčku a smažíme do růžova, nejlépe ve fritovacím
hrnci. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
* Papriky nebo cukety plněné tofu
200 g tofu, 4 velké zelené papriky nebo 2 mladé
cukety, 200 g vařených jahel nebo rýže Natural, 1 cibule, 1 mrkem, 100 g celeru, 2 lžíce
sekané petrželové nati, 2 lžíce sójové mouky hladké (nemusí být), 4 lžíce
slunečnicového oleje, sůl.
Papriky nebo cukety očistíme a vydlabeme a připravíme náplň. Na 2 lžicích
oleje osmahneme jemně nakrájenou cibulku, hrubě nastrouhanou zeleninu a sójovou mouku.
Mírně podlijeme vodou a 5 minut dusíme. Promícháme s vařenými jáhlami nebo rýží
a hrubě strouhaným tofu a petrželovou nať a naplníme zeleninu. Plněnou zeleninu na
pekáčku osmahneme a dáme zapéci do trouby nebo remosky. Podáváme polité kečupem
nebo s tofu majonézou, s chlebem nebo jinou přílohou.
* Tofu zapečené s těstovinami, bramborami nebo
obilovinami
250 g tofu, 250 g bezvaječných těstovin nebo 500 g vařených
brambor, popř. vařené rýže, jahel, pohanky, krup apod., 2 vaječné bílky (neobsahují
cholesterol), 2 dl sójového mléka, 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, 1/2 lžičky
kurkumy, 2 lžíce sekané petrželové nati, sůl. (Kurkumu přidáme pro žlutou barvu.)
Těstoviny uvaříme podle návodu, nebo si připravíme jiný základ viz shora. Na
lžíci oleje osmažíme do zlatova na drobno nakrájenou cibuli. Vaječné bílky rozšleháme
s kurkumou v sójovém mléce a přidáme trochu soli. Tofu nastrouháme na hrubém
struhadle, smícháme s těstovinou, petrželovou natí, osmaženou cibulkou a dáme do
pekáčku vymazaného olejem. Pečeme v troubě nebo remosce. Asi po 10 minutách rovnoměrně
polijeme rozšlehanými bílky a při vyšší teplotě zapečeme. Podáváme se zeleninovým
salátem. Můžeme také zapékat směs např. těstovin a brambor, brambor a krup, rýže
a jahlí.
* Lívanečky s vločkami a tofu
100 g ovesných vloček, 100 g tofu, 100 g polohrubé pšeničné
mouky, vanilka, špetka soli, olej na smažení.
Vločky smícháme s moukou, vanilkou a solí a přidáme tolik vody, aby vzniklo řidší
těsto. Vypracujeme a necháme 1/2 hodiny stát. Tofu nastrouháme na hrubém struhadle a
zapracujeme do odleženého těsta. Smažíme lívanečky, které sypeme cukrem se skořicí
nebo mažeme zavařeninou.
* Pšeničná pochoutka s tofu
200 g vařené pšenice, 100 g tofu, 3 lžíce strouhaných
mandlí nebo mletých slunečnicových semen, 3 lžíce medu nebo sladěnky, 1 dl sójového
mléka.
Tofu rozetřeme v misce s medem nebo sladěnkou, přidáme pšenici, mandle a mléko
a promícháme. Pochoutka je výživově velmi hodnotná.